Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory domowe

Zimowa sałatka z bakłażanów i pomidorów w oliwie

Składniki: 5 bakłażanów 10 cebul 10 papryk 10 średnich pomidorów 2 łyżki soli ½ szklanki octu 3% 10 dkg cukru oliwa Sposób przyrządzenia: Bakłażany i pozostałe składniki sałatki umyć, osuszyć i oczyścić. Bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 minut w taki sposób aby wytwarzający się sok obciekał. Pozostałe składniki podobnie jak bakłażany pokroić…

Sałatka z bakłażanów i papryki konserwowana

Składniki: 4 kg bakłażanów 1,5 kg słodkiej kolorowej papryki ostra papryka – ilość wg upodobań smakowych 40 dkg czosnku natka pietruszki i koperek 2 szklanki oleju 1,2 litra wody 15 dkg soli ½ szklanki octu 6% Sposób przyrządzenia: Bakłażany umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Tak przygotowane bakłażany posolić wymieszać, odstawić na 30 minut…

Kabaczki konserwowane w soku z buraków

Składniki: 2 kg kabaczków ½ litra soku z buraków ćwikłowych 50 g octu 3% 2 łyżki nasion kopru Sposób przyrządzenia: Kabaczki umyć, osuszyć, oczyścić. Starsze obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Młode kabaczki kroimy w plastry bez obierania ze skóry i usuwania nasion. Tak przygotowane kabaczki układamy w sterylnych słojach, przesypujemy nasionami kopru.…

Kapusta konserwowana po gruzińsku

Składniki: 1 kg kapusty białej 1 marchewka Marynata: 1, 5 szklanki octu winnego 2,5 szklanki wody 10 dkg cukru 10 ziaren pieprzu 1 liść laurowy 3 goździki   3 dkg soli ostre papryczki wg smaku Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Kapustę oczyścić, bardzo cienko pokroić nożem, dodać tartą marchew, posolić, wymieszać, ostawić na…