Składniki: 1 kg jarzębiny 1 kg cukru 4 winne jabłka 2 łyżki soku z cytryny 25 ml brandy Sposób wykonania: Jarzębinę zalać gorąca wodą i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie jarzębinę odcedzić, zalać dwiema szklankami świeżej wody z dodatkiem cukru i smażyć na małym ogniu. W trakcie smażenia dodać obrane…
Tag: przetwory domowe
Listy
Konfitury z rajskich jabłek
by Monika Woźniak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg rajskich jabłek 1 kg cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Cukier zalać wodą i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Wówczas włożyć jabłka ponakłuwane wykałaczką. Odstawić na 24 godziny. Następnego dnia smażyć na małym ogniu, do momentu, aż jabłka staną się szkliste. Przełożyć konfitury do słoika, szczelnie…
Listy
Konfitury z gruszek i cytryn
by Paweł Szymański • • 0 Comments
Listy
Konfitury cytrynowe
by Celina Zieliński • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cukru 1 kg cytryn 1 szkl wody Sposób wykonania: Cytryny otrzeć ze skórki po czym pokroić je w plasterki, które zalać wodą. Trzymać na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie odcedzić i ponownie zalać wodą. Czynność tą powtórzyć trzykrotnie. W między czasie z cukru i wody ugotować syrop po czym…
Listy
Konfitury z buraków
by Jolanta • • 0 Comments
Składniki: 1 kg buraków ½ kg cukru garść płatków migdałowych 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Buraki upiec w piekarniku po czym obrać je ze skórki i pokroić na małe kawałki. Następnie cukier zalać wodą i gotować do momentu, aż powstanie gęsty syrop, wówczas dodać buraki i trzymać na małym ogniu około 30 minut.…

