Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory domowe

Konfitury bananowe

Składniki: 1 kg bananów ½ kg cukru 1 szkl wody 1 cytryna Sposób wykonania: Obrane banany pokroić na plasterki, które skropić sokiem z cytryny. Następnie cukier zalać wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i gotować na małym ogniu aż powstanie gęsty syrop, wówczas włożyć do niego banana. Trzymać na małym ogniu około 15 minut. Po…

Konfitury z aronii

Składniki: 1 kg aronii 1 kg cukru 1 szkl wody 1 cytryna 1 kieliszek rumu Sposób wykonania: Cukier zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu, aż powitanie gesty syrop, wówczas dodać do niego oczyszczoną aronie. Trzymać na małym ogniu około 20 minut po czym zestawić z ognia do ostygnięcia, wówczas ponownie smażyć około 15…

Konfitury z arbuza z cukrem waniliowym

Składniki: 1 kg arbuza ¾ kg cukru cukier waniliowy Sposób wykonania: Obranego arbuza pokroić w kostkę, usuwając pestki, wówczas zasypać go cukrem i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie smażyć arbuza na małym ogniu, aż stanie się szklisty. Wówczas dodać cukier waniliowy, wymieszać i przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i odstawić dnem…

Konfitury ananasowe

Składniki: 1 kg ananasa ½ kg cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Obranego ananasa pokroić w kostkę. Następnie ½ kg cukru zalać szklanka wody i gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop, wówczas włożyć  do niego kawałki ananasa. Doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić na całą noc. Następnego dnia ponownie…