Składniki: ½ kg moreli ½ kg czerwonych porzeczek garstka listków mięty garść płatków migdałowych ½ kg cukru Sposób wykonania: Morele pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki, dodać porzeczki obrane ze szypułek oraz listki mięty. Całość smażyć na małym ogniu około 1 godziny. W trakcie smażenia dodawać stopniowo cukier a pod koniec smażenia wrzucić płatki migdałowe.…
Tag: przetwory domowe
Listy
Konfitury z owoców leśnych
by Kazimierz Jankowski • • 0 Comments
Listy
Konfitury jagodowe z orzechami
by Julita Kaczmarek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jagód i jeżyn 1 kg cukru żelującego 1 cytryna 2 łyżki rumu garść pokruszonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Owoce zasypać cukrem i odstawić na noc. Następnego dnia smażyć na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać rum, orzechy oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i przełożyć do słoika. Szczelnie zakręcić…
Listy
Konfitury z malin Teresy
by Teresa Mazur • • 0 Comments
Składniki: 1 kg malin ½ kg cukru Sposób wykonania: Maliny zasypać szklanka cukru i odstawić na noc. Następnego dnia odlać powstały sok. Dodać do niego resztę cukru i gotować na małym ogniu, aż powstanie gesty syrop. Wówczas syrop lekko ostudzić i dodać do niego maliny. Dokładnie wymieszać i smażyć do momentu, aż maliny staną się…
Listy
Konfitury z jeżyn z rumem
by Krzysztof Kozłowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jeżyn ¾ kg cukru 1 szkl wody ½ szkl rumu Sposób wykonania: Jeżyny zalać rumem. Następnie cukier zalać wodą i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Wówczas włożyć do niego owoce. Trzymać na ogniu kilka minut po czym odstawić konfitury na 24 godziny. Po tym czasie smażyć…