Składniki: 1 kg truskawek, bananów, pomarańczy, mandarynek i wiśni 1 kg cukru żelującego 1 cytryna 25 ml brandy Sposób wykonania: Banany, pomarańcze i mandarynki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, truskawki przekroić na połówki a z wiśni usunąć pestki. Wszystkie owoce wrzucić do rondla, skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Odstawić na 30 minut.…
Tag: przetwory domowe
Listy
Konfitury wiśniowo-porzeczkowe
by Ela Stefaniak • • 0 Comments
Listy
Marynowana papryka bez skórki
by Nadia Sowa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg papryki 1 szkl octu winnego 4 łyżki oliwy z oliwek 25 dag miodu szczypta soli Sposób wykonania: Paprykę wrzucić na 2 minuty do wrzątku po czym odcedzić i obrać ze skórki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasiennego czym ułożyć ją w wyparzonych słoikach. Natomiast do rondelka wlać 1 szklankę wody,…
Listy
Ogórki w occie
by Urszula Gajda • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ogórków 1 łyżka soli 2 łyżki cukru ½ szkl octu 10% kilka ząbków czosnku koper mały kawałek korzenia chrzanu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu ½ łyżeczki gorczycy 2 listki laurowe Sposób wykonania: Umyte ogórki ułożyć w słoikach posypując ząbkami czosnku, gorczycą. Włożyć po gałązce koperku. Następnie 1 litr wody wlać…
Listy
Marynowany agrest
by Roksana Kasprzak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg agrestu 1 szkl białego octu winnego 2 szkl wody ½ szkl cukru szczypta soli 1 listek laurowy kawałek kory cynamonu kilka goździków Sposób wykonania: Ocet winny oraz wodę wlać do rondelka. Doda cukier, sól, listek laurowy, cynamon oraz goździki. Całość doprowadzić do wrzenia po czym zalewę przecedzić i dodać do niej agrest.…

