Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitury z mieszanych owoców

Składniki:

  • 1 kg truskawek, bananów, pomarańczy, mandarynek i wiśni
  • 1 kg cukru żelującego
  • 1 cytryna
  • 25 ml brandy

Sposób wykonania:
Banany, pomarańcze i mandarynki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, truskawki przekroić na połówki a z wiśni usunąć pestki.
Wszystkie owoce wrzucić do rondla, skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem.
Odstawić na 30 minut.
Gdy owoce puszczą sok doprowadzić je do wrzenia po czym gotować około 3 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i dodać brandy.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do słoików.
Szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *