Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ogórki w occie

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szkl octu 10%
  • kilka ząbków czosnku
  • koper
  • mały kawałek korzenia chrzanu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 2 listki laurowe

Sposób wykonania:
Umyte ogórki ułożyć w słoikach posypując ząbkami czosnku, gorczycą.
Włożyć po gałązce koperku.
Następnie 1 litr wody wlać do garnka.
Dodać ocet, pieprz, ziele angielskie, sól, cukier, listek laurowy.
Całość doprowadzić do wrzenia i zalać ogórki w słoikach,
Pasteryzować około 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *