Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory domowe

Czerwone pomidory 1

Dżem z czerwonych pomidorów i jabłek z nutką chili Składniki: • 1 kg czerwonych pomidorów; • 400 g jabłek; • 2 limetki; • ½ łyżeczki chili; • 8 decylitrów cukru żelującego. Wykonanie: Umyć pomidory. Zmiksować w mikserze. Zetrzeć grubo jabłka. Zetrzeć skórkę z limetek. Wycisnąć sok z limetek. Wymieszać w garnku masę pomidorową, starte jabłka,…

Dżem z zielonych pomidorów

Składniki: • 1 kg zielonych pomidorów; • ½ kg cukru żelującego; • 1 pomarańcza. Wykonanie: Umyć i zmiksować pomidory. Gotować ca 15 minut. Dodać startą drobno skórkę pomarańczową i cukier do żelowania. Gotować, mieszając, ca 5 minut, Zdejmować łyżką drewnianą powstającą pianę. Dżem nakładać do wymytych i wyparzonych słoiczków. Zamykać gorące. Przechowywać w chłodzie.

Zielone pomidory 1

Dżem z zielonych pomidorów z nutką imbirową Składniki: • 1 kg zielonych pomidorów; • ½ kg cukru; • skórka z 3 cytryn; • 1 kawałek imbiru (wielkości 2 kostek cukru). Wykonanie: Opłukać pomidory, zmiksować. Opłukać dobrze cytrynę, zetrzeć skórkę na tarce, wycisnąć sok. Wymieszać pomidory, skórkę i sok z cytryny, cukier, starty imbir. Zagotować ostro,…

Konfitura z wiśni

Składniki: 2 kg wiśni,  2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Dorodne owoce wiśni umyć, osączyć, wydrylować. Włożyć do rondla, przesypać cukrem i zostawić do natsępnego dnia. Wiśnie z cukrem doprowadzić do wrzenia i smażyć na małym ogniu 5 min, nie mieszając. Zdjąć szumowiny. Odstawić z ognia i wystudzić. Smażenie i studzenie powtórzyć 5 razy – w…