Dżem z czerwonych pomidorów i jabłek z nutką chili Składniki: • 1 kg czerwonych pomidorów; • 400 g jabłek; • 2 limetki; • ½ łyżeczki chili; • 8 decylitrów cukru żelującego. Wykonanie: Umyć pomidory. Zmiksować w mikserze. Zetrzeć grubo jabłka. Zetrzeć skórkę z limetek. Wycisnąć sok z limetek. Wymieszać w garnku masę pomidorową, starte jabłka,…
Tag: przetwory domowe
Dżemy
Dżem z zielonych pomidorów
by Justyn • • 1 Comment
Składniki: • 1 kg zielonych pomidorów; • ½ kg cukru żelującego; • 1 pomarańcza. Wykonanie: Umyć i zmiksować pomidory. Gotować ca 15 minut. Dodać startą drobno skórkę pomarańczową i cukier do żelowania. Gotować, mieszając, ca 5 minut, Zdejmować łyżką drewnianą powstającą pianę. Dżem nakładać do wymytych i wyparzonych słoiczków. Zamykać gorące. Przechowywać w chłodzie.
Przetwory domowe
Zielone pomidory 1
by Justyn • • 0 Comments
Dżem z zielonych pomidorów z nutką imbirową Składniki: • 1 kg zielonych pomidorów; • ½ kg cukru; • skórka z 3 cytryn; • 1 kawałek imbiru (wielkości 2 kostek cukru). Wykonanie: Opłukać pomidory, zmiksować. Opłukać dobrze cytrynę, zetrzeć skórkę na tarce, wycisnąć sok. Wymieszać pomidory, skórkę i sok z cytryny, cukier, starty imbir. Zagotować ostro,…
Konfitury
Konfitura z wiśni z winem
by Teresa • • 0 Comments
Konfitury
Konfitura z wiśni
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 2 kg wiśni, 2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Dorodne owoce wiśni umyć, osączyć, wydrylować. Włożyć do rondla, przesypać cukrem i zostawić do natsępnego dnia. Wiśnie z cukrem doprowadzić do wrzenia i smażyć na małym ogniu 5 min, nie mieszając. Zdjąć szumowiny. Odstawić z ognia i wystudzić. Smażenie i studzenie powtórzyć 5 razy – w…
-300x170.jpg)
.jpg)