Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory domowe

Konfitura z malin

Składniki:   2 kg świeżo zerwanych malin  25 dkg dkg cukru 0,5 l wody Sposób przyrządzenia:  Z cukru i wody ugotować bardzo gęsty syrop. W czasie gotowania starannie usuwać powstającą pianę. Przebrane owoce malin wrzucać pojedynczo do gorącego syropu. Zagotować i natychmiast odstawić na 24 godziny. Po tym czasie smażyć konfiturę na wolnym ogniu przez 45 minut.…

Maliny pasteryzowane

Skład: 1 kg malin 10 dkgkilka łyżek cukru. Sposób przyrządzenia: Świeże maliny należy przebrać nie myjąc (kupione umyć), wsypać do wyprażonych w piekarniku słoików, zasypać cukrem, delikatnie ugniatając aby więcej się zmieściło. Słoik zamknąć, wstawić do garnka, podłożyć lnianą ściereczkę, wlać wodę tak aby zakryła 3/4 wysokości słoiczka i gotować 15-20 min. od momentu zagotowania się wody w garnku albo po zagotowaniu…

Przecier wieloowocowy

Składniki: • 25 dag czarnych porzeczek • 25 dag czerwonych porzeczek • 25 dag agrestu • 25 dag malin • 25 dag truskawek • cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Owoce oczyścić, przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Jeszcze gorące przetrzeć przez sito. Przecier osłodzić do smaku. Rozlać do słoi i pasteryzować 15-20 minut. Przepis…

Ogórki małosolne

Do zrobienia ogórków małosolnych będziemy potrzebować odpowiedniego naczynia, najlepszy jest gliniany garnek lub duży słój ok. 5 litrów. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać jakim doskonałym dodatkiem do naszych dań będzie ogórek małosolny wyciągnięty prosto ze słoja. Namawiam wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Składniki : świeże ogórki /średniej wielkości/ 2,5 kg czosnek 2 główki świeży korzeń…