Składniki:
-
- 4 steki z halibuta po 25 dkg każdy
-
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 4 posiekane szalotki
Marynata:
Składniki: 75 dkg steków z tuńczyka 3 łyżki oleju 1 pokrojona w kostkę cebula 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżki curry 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżeczka soku z limonki ½ pokrojonego w kostkę mango sól morska Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, smażyć mieszając aż cebula stanie się szklista, dodać…
Składniki: 1 litr mleka 4 dkg masła 4 dkg mąki 12 dkg cukru 1 laska wanilii Sposób przyrządzenia: Laskę waniliową przekroić wzdłuż na połowy, używając łyżeczki „ wyskrobać” z wanilii miąższ wraz z drobnymi nasionami. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając. Nie dopuszczać aby mąka zaczęła się rumienić. Dodać zimne mleko,…
Składniki: 5 kg pomidorów 1 kg obranego czosnku ½ kg czerwonej papryki 10 dkg mielonego chili sól do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory, czosnek i papryka oczyścić z niejadalnych końcówek, zmielić w maszynce do mięsa. Umieścić warzywa w kamionkowym szklonym naczyniu, dodać sól i chili, pozostawić na 15 dni w temperaturze pokojowej codziennie mieszając. Przełożyć do…