Składniki: 5 kg pomidorów 2 kg kwaśnych jabłek 2 kg marchwi 2 kg słodkiej papryki 30 dkg papryczek chili 30 dkg czosnku 1 litr oleju 3 łyżki soli Sposób przyrządzenia: Pomidory i paprykę umyć, oczyścić ze zbędnych części (nasion z papryki nie usuwać). Czosnek, jabłka i marchewkę obrać. Zemleć w maszynce do mięsa. W rondlu…
Tag: przepisy
Listy
Adżika z marchewką i cebulą
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 5 kg pomidorów 1 kg marchewki ½ kg cebuli 1 kg słodkiej papryki 5 papryczek chili 5 ząbków czosnku ½ litra oleju sól do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory i paprykę umyć, oczyścić ze zbędnych części (nasion z papryki nie usuwać). Czosnek i cebulę obrać. Zemleć w maszynce do mięsa. W rondlu wymieszać zmielone warzywa…
Listy
Adżika z koperkiem i pietruszką
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg pomidorów 10 słodkich papryk 20 ostrych papryk 20 dkg tartego chrzanu 2 pęczki natki pietruszki 2 pęczki koperku 4 łyżki cukru 4 łyżki soli 1 szklanka octu Sposób przyrządzenia: Pomidory i paprykę umyć, oczyścić ze zbędnych części (nasion z papryki nie usuwać). Koperek i pietruszkę drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.…
Listy
Domowe przyprawy: Przyprawa do pieczonego drobiu
by Anita Pawlak • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka mielonego ziela angielskiego 3 łyżki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka białego mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.
Listy
Przyprawy domowe: Przyprawa Grecka
by Anita Pawlak • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka rosołu w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej cebuli 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym…