Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy

Przyprawy domowe: Śródziemnomorska przyprawa do pieczenia mięs

Składniki: 3 łyżki mielonego pieprzu 3 łyżki mielonego kminku 3 łyżki mielonej papryki 3 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego cynamonu mielone goździki do smaku mielony kardamon do smaku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.

Langusty z ananasami i caramboli

Składniki: 4 przekrojone wzdłuż na połowy ogony langusty 1 oczyszczony, pokrojony w kostkę ananas 2 oczyszczone, pokrojone w plastry owoce caramboli 2 szklanki wody 4 oczyszczone, pokrojone papryczki chili 8 pokrojonych w plastry szalotek 6 pokrojonych na połowę ząbki czosnku kilka plastrów imbiru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki,…

Napój jogurtowy z cytryną

Składniki: 1 litr jogurtu naturalnego 1 cytryna cukier puder otarta skórka cytrynowa Sposób przyrządzenia: W szklanym dzbanku wymieszać jogurt naturalny, sok z cytryny, cukier puder do smaku i otartą skórkę cytrynową. Przelać do wysokich szklanek, schłodzić.

Miodowy napój mleczny w kolorze bursztynu

Składniki: ½ litra śmietanki 1 litr kefiru lub jogurtu naturalnego ½ szklanki płynnego miodu 2 żółtka cytryna Sposób przyrządzenia: Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce, z pozostałej części wycisnąć sok. Kefir połączyć z płynnym miodem, żółtkami i sokiem z cytryny. Dodać skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać. Przelać do wysokich szklanek i przed podaniem schłodzić.