Składniki: przekrojone, pozbawione pestek śliwy i brzoskwinie Glazura: 3 łyżki koniaku 2 łyżki masła 2 szklanki brązowego cukru sok z 2 cytryn ½ szklanka wody Sposób przyrządzenia: W rondlu wodę wymieszać z koniakiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 1 minutę. Dodać masło, cukier, sok z cytryny gotować kolejne 5 minut, odstawić z ognia. Do rondla włożyć…
Tag: przepisy
Listy
Kolby kukurydzy grillowane, glazurowane
by Patrycja Stanisz • • 0 Comments
Składniki: 6 kolb kukurydzy oliwa sól, pieprz ½ szklanki Sosu barbecue Sposób przyrządzenia: Delikatnie aby ich nie uszkodzić odciągnąć liście pokrywowe z kolby kukurydzy, usunąć włókna. Kolbę nasmarować obficie oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Liście pokrywowe ułożyć w pierwotnym położeniu tak aby szczelnie okrywały kolbę z ziarnami. Piec na dobrze nagrzanym grillu przez około 15…
Listy
Szaszłyki z pieczarek, śliwek i boczku z grilla
by Paulina Nogieć • • 0 Comments
Składniki: 20 średniej wielkości pieczarek 20 suszonych śliwek 20 plasterków wędzonego boczku pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Pieczarki wyczyścić, wyciąć trzony. Kapelusze pieczarek zalać wrzątkiem, blanszować 5 minut, odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym, popieprzyć. Od strony blaszek włożyć do kapeluszy śliwkę, całość owinąć plastrem boczku. Tak przygotowane „pakiety” nabijać na drewniane, namoczone w wodzie szpadki drewniane do…
Listy
Pikantne skrzydełka z kurczaka na grillu pieczone
by Katarzyna Majewska • • 0 Comments
Listy
Wątróbka z kurczaka z grilla
by Kamila Stanek • • 0 Comments
Składniki: 50 dag wątróbek drobiowych 20 dkg plastrów boczku wędzonego 20 dkg małych cebulek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbkę zalać mlekiem z wodą, odstawić na 30 minut, odcedzić, wypłukać, obsączyć na sicie. Tak przygotowane wątróbki oczyścić z tłuszczu i żółciowego, podzielić na płaty. Boczek pokrajać na kawałki tej samej wielkości co wątróbka. Przygotować 4 drewniane,…