Składniki:
-
- 4 filety z dorsza po 25 dkg każdy
- 50 dkg listków młodego szpinaku
- ¼ szklanki śmietany kremówki
- ½ szklanki tartego parmezanu
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić. Szpinak dokładnie wypłukać. Zalać na 30 sekund wrzątkiem, odcedzić, przelać zimną wodą. Gdy szpinak obcieknie, posiekać go nożem, wymieszać ze śmietaną, serem, czosnkiem, gałką muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem. Rybę ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą. Piec po 5 minut z każdej strony w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Blachę wyjąć na każdą porcję ryby rozłożyć przygotowany szpinak. Piec w piekarniku aż danie zacznie się rumienić. Podawać z białym pieczywem.