Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z dorsza ze szpinakiem

Składniki:

    • 4 filety z dorsza po 25 dkg każdy
    • 50 dkg listków młodego szpinaku
    • ¼ szklanki śmietany kremówki
    • ½ szklanki tartego parmezanu
    • szczypta tartej gałki muszkatołowej
    • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka oliwy
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić. Szpinak dokładnie wypłukać. Zalać na 30 sekund wrzątkiem, odcedzić, przelać zimną wodą. Gdy szpinak obcieknie, posiekać go nożem, wymieszać ze śmietaną, serem, czosnkiem, gałką muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem. Rybę ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą. Piec po 5 minut z każdej strony w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Blachę wyjąć na każdą porcję ryby rozłożyć przygotowany szpinak. Piec w piekarniku aż danie zacznie się rumienić. Podawać z białym pieczywem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *