Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy

Nalewka berberysowa

Składniki: 1 kg przemrożonych owoców berberysu ½ kg cukru ½ litra wódki ¼ litra spirytusu Sposób przyrządzenia: W gąsiorku lub słoju mieszamy umyte i osuszone ziarna berberysu z cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 14 dni. Po tym okresie zalewamy owoce spirytusem i wódka. Po upływie miesiąca nalew filtrujemy i przelewamy do czystych butelek.…

Nalewka z aronii mocna

Składniki: 1 kg aronii 0,5 kg cukru 1 litr wódki ½ litra spirytusu 1 laska wanilii 3 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier, odstawić na kilka dni. Po tym okresie zalać spirytusem i wódką. Dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i kardamon. Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając…

Nalewka aromatyczna

Składniki: 2/3 l spirytusu ¼ l Brendy lub koniaku 1 szklanka brązowego cukru 2 szklanki przegotowanej wody 5 gożdzików 5 ziaren kardamonu 1 laska wanilii 2 cm kory cynamonu Sposób przyrządzenia: Goździki, cynamon, kardamon i rozciętą wzdłuż laskę wanilii zagotować z cukrem i 2 szklankami wody, schłodzić. Przelać do słoja lub gąsiorka, dodać spirytus i…

Szynka parmeńska z melonem, fenkułem i figami

Składniki: szynka parmeńska w plastrach melon fenkuł (koper włoski) świeże figi 2 łyżki oliwy ½ łyżki soli ½ łyżeczki pieprzu Sposób przyrządzenia: Z bulwy kopru włoskiego odciąć szczyt i podstawę. Bulwę pokroić na ósemki, porozdzielać kolejne warstwy. Oliwę rozmieszać z solą i pieprzem, skropić nią fenku, wymieszać, po kilku minutach obsączyć z nadmiaru oliwy. Melon…

Jajka z majonezem na szynce parmeńskiej

Składniki: jajka ugotowane na twardo 10 dkg szynki parmeńskiej majonez lub sos tatarski koperek sól, biały pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić na połówki. Szynkę skroić w drobną kosteczkę, skropić oliw ą, oprószyć pieprzem, wymieszać. Na półmisku rozłożyć pokrojoną w kostkę szynkę, na niej rozłożyć…