Składniki:2 średnie jabłka1 jajko4 łyżki mielonych orzechów laskowych2 łyżki masła lub margaryny3 żółtka6 łyżek wytrawnego białego wina 2 łyżki płynnego miodusok z 1/2 cytrynylistki melisy do dekoracji Sposób przyrządzenia:Ostrożnie wyciąć gniazda nasienne jabłek, owoce cieniutko obrać ze skórki, pokroić w krążki o grubości 1,5 cm. Jajka wbić na talerz, rozmącić widelcem. Krążki jabłek zanurzyć najpierw…
Tag: przepisy
Ciastka
Makaroniki Basi
by Barbara Gamdzyk • • 0 Comments
Składniki:50 dag płatków owsianych20 dkg masła roślinnego4 jajka 20 dag cukru pudrukilka kropki olejku migdałowegotłuszcz i mąka do formy Sposób przyrządzenia:Płatki owsiane zrumienić na złoty kolor na mocno rozgrzanej suchej patelni, wyjąć i przestudzić. Jajka rozbić, oddzielić białka. Żółtka utrzeć z masłem i 15 dag cukru pudru na gładką jednolitą masę. Białka ubić na sztywna…
Kremy
Kremowa pszczółka
by Barbara Gamdzyk • • 0 Comments
Składniki:4 szklanki mleka1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (na dwie szklanki mleka)1/2 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu czekoladowego (na dwie szklanki mleka) Sposób przyrządzenia:Mleko podzielić na dwie półlitrowe porcje (po dwie szklanki).Jedną porcję odstawić, z drugiej odmierzyć cztery łyżki, dokładnie rozprowadzić budyń waniliowy. Resztę mleka zagotować w rondelku z dwiema łyżkami cukru, dodać rozprowadzony proszek…
Desery
Rafaello deser bez pieczenia
by Małgorzata Andrzejewska • • 0 Comments
Składniki:3 szklanki mleka3 łyżki mąki pszennej (troszkę mniej)3 łyżki mąki ziemniaczanej (troszkę mniej)3 żółtka2 cukry waniliowe3 paczki krakersów(duże)najlepiej bez soli2 paczki wiórków kokosowych11/4 kostki masła lub masła roślinnego Sposób przyrządzenia:2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W 1szklance mleka zimnego wymieszać mąki, żółtka, cukier waniliowy. Wlać do gotującego mleka, ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć i…
Desery
Deser Melba
by Marzena • • 0 Comments
Składniki:4 brzoskwinie40 dag. malin lub porzeczek2 łyżki cukru pudrułyżka soku z cytryny4 łyżki likieru z czarnej porzeczki50 dag. lodów waniliowych Sposób przyrządzenia:Maliny przetrzeć przez sito i wymieszać z cukrem pudrem, sokiem cytrynowym i likierem. Brzoskwinie zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, przekroić na połówki i usunąć pestki. Na talerzykach deserowych ułożyć wgłębieniem do góry po…