Składniki: 6 dużych pomidorów ½ kg mięsa wołowego posiekanego jak na tatar 3 łyżki musztardy 1 łyżeczka przyprawy barbecue 1 łyżeczka estragonu 1 pęczek zielonej pietruszki 2 żółtka 5 łyżek oliwy sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty lodowej Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, posiekać drobniutko. W Głębokiej miseczce wymieszać żółtka, musztardę, oliwę, posiekaną cebulę, pietruszkę,…
Tag: przepis
Listy
Sos holenderski z zielonym pieprzem
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg masła 4 żółtka ½ szklanki mleka sól, cukier, pieprz cytrynowy 1 łyżka zielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Zmiksować mleko, rozpuszczone masło, żółtka i przyprawy, dodać zielony pieprz. Całość mieszając podgrzewać na łaźni wodnej cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
Listy
Sos czosnkowy do ryb i mięsa
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 4 utarte ząbki czosnku 1 żółtko 1 szklanka oleju sok z cytryny 1 łyżeczka wody szczypta soli Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać czosnek z żółtkiem, mieszać mikserem powoli wlewać olej, dodać sól i sok z cytryny do smaku oraz łyżeczkę wody. Miksować aż sos stanie się jednorodny i gęsty.
Listy
Sos żurawinowy na bazie topionego serka
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg śmietankowego serka topionego 10 dkg zmiksowanych żurawin 50 ml śmietany kremowej sól, biały pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: W małym rondlu o grubym dnie podgrzewać serek z odrobiną wody aż stanie się płynny, dodać żurawiny, mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku. Przed podaniem przecedzić przez…
Listy
Azjatycka przekąska z kurczaka
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg filetów z kurczaka pokrojonych w grubą kostkę 1 białko mąka kukurydziana olej do głębokiego smażenia Marynata: 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki przyprawy Pięć smaków sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty i mięso wymieszać w miseczce, odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Białko zmiksować. Obsączone…