Składniki: 1 szklanka białego sosu 1 żółtko jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka wytrawnego białego wina 1 łyżeczka masła sok z cytryny, sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Do zimnego białego sosu dodać wszystkie składniki z wyjątkiem przypraw. Powoli podgrzewać cały czas mieszając aż masło się rozpuści, skorygować smak przyprawami, przecedzić przez sito…
Tag: przepis
Listy
Sos z karczochów do mięs
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Listy
Sos do ryb i owoców morza
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka sosu białego 35 ml wywaru z raków 25 ml wywaru z grzybów 25 g pasty pomidorowej 25 gr masła 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Do wrzącego białego sosu dodać pozostałe składniki, podgrzewać mieszając aż masło się rozpuści. Skorygować smak solą, pieprzem i sokiem cytrynowym, przecedzić przed podaniem przez gęste sito.
Listy
Sos do cielęciny i drobiu
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka białego sosy 7 dkg przecieru pomidorowego 5 dkg masła Sposób przyrządzenia: Do wrzącego białego sosu dodać przecier pomidorowy, podgrzewać mieszając 5 minut, skorygować smak solą i pieprzem. Przecedzić przez sito, dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści.
Listy
Rambutan przygotowanie do spożycia
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments

Rambutan jest uprawiany w Tajlandii, Malezji, Filipinach i Australii. Występują w odmianie czerwonej i żółtej (malezyjska). Kupując owoce rambutan wybieramy owoce o jasnoczerwonej skórce. Lekkie żółte i pomarańczowe przebarwienia są dopuszczalne. Nie należy kupować owoców o poczerniałej skórce i „włosów”. Owoce rambutanu są bogate w witaminy C, w miedź, magnez, potas, wapń, żelazo. Układamy…

