Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis

Śmietankowy sos do drobiu

Składniki: 1 szklanka białego sosu 1 żółtko jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka wytrawnego białego wina 1 łyżeczka masła sok z cytryny, sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Do zimnego białego sosu dodać wszystkie składniki z wyjątkiem przypraw. Powoli podgrzewać cały czas mieszając aż masło się rozpuści, skorygować smak przyprawami, przecedzić przez sito…

Sos do ryb i owoców morza

Składniki: 1 szklanka sosu białego 35 ml wywaru z raków 25 ml wywaru z grzybów 25 g pasty pomidorowej 25 gr masła 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Do wrzącego białego sosu dodać pozostałe składniki, podgrzewać mieszając aż masło się rozpuści. Skorygować smak solą, pieprzem i sokiem cytrynowym, przecedzić przed podaniem przez gęste sito.

Rambutan  przygotowanie do spożycia

Rambutan jest uprawiany w Tajlandii, Malezji, Filipinach i Australii. Występują w odmianie czerwonej i żółtej (malezyjska). Kupując owoce rambutan wybieramy owoce o jasnoczerwonej skórce. Lekkie żółte i pomarańczowe przebarwienia są dopuszczalne. Nie należy kupować owoców o poczerniałej skórce i „włosów”.  Owoce rambutanu są bogate w witaminy C, w miedź, magnez, potas, wapń, żelazo.    Układamy…