Składniki: 4 szkl wody 1 łyżeczka soli 1 szkl polenty ½ szkl startego parmezanu 1 łyżka masła Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia, osolić do smaku po czym cały czas mieszać trzepaczką wlewać stopniowo polentę. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżka. Po około 25 minutach dodać masło…
Tag: przepis
Listy
Rosyjska okraszka
by Marlena Mielczarek • • 0 Comments
Składniki: 10 dag dowolnego gotowanego mięsa 10 dag wędzonej szynki 2 jajka 4 szkl kwasu chlebowego 2 ogórki 1 łyżeczka musztardy ¾ szkl śmietany 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz cukier Sposób wykonania: Wędzonkę, mięso oraz obrane ogórki pokroić w paski. Następnie posiekany szczypiorek utrzeć razem z solą, koperek posiekać a…
Listy
Chleb pszenny mleczny
by Wiktoria Szczepaniak • • 0 Comments
Listy
Sałatka z kapusty pekińskiej z groszkiem i ogórkiem
by Celina • • 0 Comments
Składniki: ½ kapusty pekińskiej 1 puszka groszku konserwowego szczypior z cebulki dymki 2 ogórki kwaszone 1 łyżka posiekanego koperku 2 plastry żółtego sera 3 łyżki majonezu sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę pekińską poszatkować, ogórki i ser pokroić w kostkę a szczypior i koperek posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać jeszcze groszek odsączony z zalewy oraz…
Listy
Wołowina w sosie z kaparami
by Damian • • 0 Comments
Składniki: ½ kg wołowiny 1 łyżeczka rozmarynu 5 łyżek oliwy 2/3 szklanki białego wina 2 łyżki kaparów sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżka szczypiorku 1 łyżka skórki z cytryny Sposób wykonania: Wołowinę umyć, osuszyć, natrzeć rozmarynem, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na oliwie, wlać wino, przykryć i dusić mięso 25 minut, kilka razy obracając.…

