Składniki:
- 95 dkg mąki pszennej
- 60 ml wody
- ½ litra mleka
- 15 g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru lub płynnego miodu
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka soli
- olej
Sposób wykonania:
Wymieszać letnią wodę, 50 ml mleka, szczyptę cukru i drożdże. Odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną „pracować”, a mieszanina pokryje się pianą. Na blacie kuchennym utworzyć kopczyk z połowy mąki, dodać doń pozostałe mleko, cukier, masło i sól, wymieszać, wyrabiać kilka minut. Dodać roztwór drożdży i partiami pozostałą mąkę. Energicznie ugniatać aż ciasto stanie się elastyczne i jednorodne. Natłuścić olejem odpowiednio dużą miskę, umieścić w niej ciasto, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut. W tym czasie ciasto zwiększy 2 krotnie swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować zeń bochenki chleba i piec przez 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Upieczony chleb umieścić na kratce aby wystygł.