Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb pszenny mleczny

 

Składniki:

 

  • 95 dkg mąki pszennej
  • 60 ml wody
  • ½ litra mleka
  • 15 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru lub płynnego miodu
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka soli
  • olej

Sposób wykonania:
Wymieszać letnią wodę, 50 ml mleka, szczyptę cukru i drożdże. Odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną „pracować”, a mieszanina pokryje się pianą. Na blacie kuchennym utworzyć kopczyk z połowy mąki, dodać doń pozostałe mleko, cukier, masło i sól, wymieszać, wyrabiać kilka minut. Dodać roztwór drożdży i partiami pozostałą mąkę. Energicznie ugniatać aż ciasto stanie się elastyczne i jednorodne. Natłuścić olejem odpowiednio dużą miskę, umieścić w niej ciasto, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut. W tym czasie ciasto zwiększy 2 krotnie swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować zeń bochenki chleba i piec przez 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Upieczony chleb umieścić na kratce aby wystygł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *