.jpg)
Składniki:
- 1 kg żeberek wołowych
- ½ kg marchewki
- 2 duże cebule
- ½ szklanki oleju
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- tymianek
- sól, pieprz do smaku
.jpg)
Składniki: 1,75 l wody szczypta soli 250 g mąki kukurydzianej Sposób wykonania: Osoloną wodę doprowadzić do wrzenia wówczas stopniowo wsypywać mąkę cały czas mieszając. Następnie zmniejszyć ogień i gotować około 40 minut nie przerywając mieszania. Duża deskę zmoczyć wodą po czym wylać na nią polentę, wyrównując łyżką i odstawić na 5 minut. Po tym czasie…
Składniki: 500 g animelki 1 cebula 1 marchewka 200 g boczniaków 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1 szkl wytrawnego sherry 2 łyki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Animelkę dokładnie wypłukać po czym zalać osolonym wrzątkiem i gotować około 10 minut. Po tym czasie odcedzić, obrać z błonek i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie posiekaną…
Składniki: 6 ziemniaków 3 cebule 3 twarde jabłka 60 dkg cienkiej kiełbasy 30 dkg bekonu natka pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Obrane jabłka, ziemniaki i cebulę pokroić w dużą kostkę, kiełbasę w talarki, boczek w dużą kostkę. W garnku przesmażyć kiełbasę i boczek dodać ziemniaki i cebulę, przesmażyć, podlać ½ litra gorącej wody,…