Składniki: 1 duże pomolo 1,25 szklanki cukru 1 szklanka wody = woda do obgotowania skórek Sposób wykonania: Owoc starannie umyć pod bieżącą, ciepłą wodą, osuszyć. Ostrym nożem ściąć skórę z wierzchołku owocu. Boki ponacinać tak aby powstające paski skóry miały szerokość około 1,5 cm. Palcami delikatnie oderwać skórę od miąższu, nożem usunąć białą wewnętrzną włókninę.…
Tag: przepis
Porady i Ciekawostki
Faszerowane migdałami gruszki chińskie
by Anna Dopierała • • 0 Comments
Składniki: 2 duże gruszki chińskie karmel Farsz: 6 łyżek rozpuszczonego masła ¼ szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki suszonych żurawin lub rodzynek 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych szczypta cynamonu Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na połowę, osunąć rdzeń i gniazda nasienne. Składniki farszu wymieszać dokładnie. Z każdej…
Porady i Ciekawostki
Gruszki chińskie w syropie z czerwonego wina
by Konrad Jarecki • • 0 Comments
Składniki: 4 gruszki chińskie 2 szklanki czerwonego wina 2 szklanki wody 20 dkg cukru szczypta cynamonu mielonego 2 goździki Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Obrane owoce umieścić w odpowiednio dużym rondlu, dodać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut kilkakrotnie obracając gruszki. Miękkie gruszki wyłożyć na salaterki deserowe. Wywar nadal gotować…
Porady i Ciekawostki
Gruszki chińskie w winie
by Patryk Borecki • • 0 Comments
Składniki: 4 dojrzałe gruszki 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu pokrojona w paseczki skórka z ½ cytryny (bez białej włókniny) 1 mała laska wanilii 4 suszone morele pokrojone w paseczki 4 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych 4 rozkruszone wafelki waniliowe Sposób wykonania: Wino wymieszać z winem, dodać wanilię…
Porady i Ciekawostki
Mandarynki z melonem
by Janusz Walkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 dojrzały melon miodowy 4 mandarynki sok z 2 mandarynek 2 granaty sok z 2 limonek Sposób wykonania: Melona pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i skórę, miąższ pokroić na plastry o grubości 10 mm. Mandarynkę obrać ze skóry i albedo (biała włóknina), pokroić w poprzek na plastry o grubości plastrów melona. Granaty obrać. Owoce…