Składniki:
- 6 szkl wywaru z włoszczyzny
- 600 g ziemniaków
- 30 g mąki
- 30 g tłuszczu
- 1 szkl mleka
- sól
- natka pietruszki
Składniki: włoszczyzna 3 pory 5 ziemniaków 3 łyżki gęstej śmietany sól natka pietruszki kostka bulionowa 2 łyżki oleju ½ łyżeczki masła Sposób wykonania: Włoszczyznę obrać i pokroić, dodać jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone pory. Całość zalać 2 litrami wody, wrzucić kostkę oraz dodać olej i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Wówczas…
Składniki: • 2 skrzydełka kurczaka • włoszczyzna • 3 ziarna pieprzu • 3 pory • cebula • 2 łyżki margaryny • łyżka natki pietruszki • sól • pieprz • tymianek • estragon Sposób wykonania; Skrzydełka zalać wodą. Wrzucić do niech jeszcze pokrojoną włoszczyznę oraz przyprawy, sól, pieprz i estragon. Ugotować wywar. W między czasie cebulę…
Składniki: 1 szkl bulionu warzywnego 10 g masła 15 g grysiku pszennego cebula marchewka seler por łyżka świeżych ziół sól majeranek Sposób wykonania: Obrać marchewkę, seler, cebule oraz pora i drobno posiekać. Następnie wrzucić warzywa na rozgrzane masło i przesmażyć. Wówczas posypać je grysikiem i zalać bulionem. Trzymać na ogniu do miękkości. Na koniec doprawić…