Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na pierogi

Francuskie kapcie

Francuskich kapci możecie przygotować od razu więcej, na zapas. Bardzo dobrze przechowuje się je na surowo w zamrażalniku. Kiedy nadarzy się stosowana okazja wystarczy je wyjąć i włożyć do piekarnika na 30-40 min. W piecu odmrożą się, upieką i będą smakować tak, jak zrobione przed chwilą.

  • 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 800 g różnych grzybów (np. borowiki, kurki)
  • 2 pory
  • 6 łyżek śmietanki 36 %
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 4 łyżeczki porto
  • 60 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • papier pergaminowy

Pierogi ruskie

Składniki:
Ciasto:

  • 35 dkg maki
  • 1 jajo
  • około -1/8 l wody
  • 4 dkg masła do polania

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicy, wbić jajo, dodać sól zagnieść wolne ciasto,starannie wyrobić Podzielić na dwie części , przykryć miseczką aby ciasto nie obsychało Każdą część wałkować dosyć cienko , wykrawać foremka albo szklanką krążki o średnicy 5 cm Na środek ,nałożyć łyżeczką nadzienie,składać na pół , zlepić pierogi dokładnie i mocno , uważając by nadzienie nie dostało się między brzegi, pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się. Zlepione pierogi układać na desce posypanej mąką. Przykryć serwetka aby nie obsychały Zagotować osoloną wodę w dużym płaskim rondlu Na wrzącą wodę kłaść pierogi partiami, zamieszać łyżką ,przykryć gdy podpłyną do góry odkryć i zagotować, wybrać łyżką cedzakową , na cedzak, przelać gorącą wodą ,osączyć Włożyć na półmisek Polać tłuszczem.

Farsz:

  • 80 dkg ziemniaków
  • 20 dkg sera twarogu
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • sól pieprz