Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na cielęcinę

Sztuka mięsa zapieczona z ziemniakami

Składniki: 20 dkg gotowanej cielęciny 4 ziemniaki 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dno ułożyć połowę ziemniaków na nich rozłożyć pokrojoną w plastry cielęciną, przykryć resztą ziemniaków, przyprawić. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez  około 40 minut. Posypać zieleniną i…

Flaki cielęce smażone

Składniki: 1 kg flaków 2 jajka 1 szkl. tartej bułki sól masło Sposób wykonania: Flaki dokładnie oczyścić po czym zalać osoloną wodą i ugotować. Następnie odcedzić i wytrzeć do sucha. Pokroić na małe kawałki, które oprószyć solą. Zanurzać je w roztrzepanych jajkach a potem w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym maśle.

Cytrynowa pieczeń cielęca po gruzińsku

Składniki: 2 kg cielęciny na pieczeń duża cytryna szklanka białego wytrawnego wina szklanka śmietany 22 % 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku łyżka suszonego estragony sól biały pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć, obwiązać nicią, formując ładny kształt. Cytrynę umyć, cienko obrać skórkę i wycisnąć sok. Mięso natrzeć estragonem, pieprzem oraz czosnkiem roztartymi z solą. Skropić…

Pieczona szynka cielęca z jabłkami

Składniki: 60 dag szyki 4 jabłka łyżka cukru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki śmietany 5 dag masła 1 szkl. wina jabłkowego cebula sól pieprz Sposób wykonania: Szynkę oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć ja na połowie rozgrzanego  masła. W między czasie na reszcie masła zeszklić posiekaną cebulkę. Następnie szynkę przełożyć do brytfanny, obłożyć…