Składniki: 20 dkg gotowanej cielęciny 4 ziemniaki 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dno ułożyć połowę ziemniaków na nich rozłożyć pokrojoną w plastry cielęciną, przykryć resztą ziemniaków, przyprawić. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 40 minut. Posypać zieleniną i…
Tag: przepis na cielęcinę
Cielęcina
Flaki cielęce smażone
by Ewelina Jankiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg flaków 2 jajka 1 szkl. tartej bułki sól masło Sposób wykonania: Flaki dokładnie oczyścić po czym zalać osoloną wodą i ugotować. Następnie odcedzić i wytrzeć do sucha. Pokroić na małe kawałki, które oprószyć solą. Zanurzać je w roztrzepanych jajkach a potem w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym maśle.
Cielęcina
Cynaderki cielęce smażone z pomidorami
by Piotr • • 0 Comments
Składniki: 1 kg nerek 3 łyżki masa 8-10 pomidorów 3 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory pokroić w plasterki, które oprószyć solą i usmażyć na rozgrzanej oliwie. W miedzy czasie nerki pokroić w paseczki, posolić je i popieprzyć po czym smażyć około 5 minut. Podawać ze smażonymi pomidorami.
Cielęcina
Cytrynowa pieczeń cielęca po gruzińsku
by Agata Konopka • • 0 Comments
Składniki: 2 kg cielęciny na pieczeń duża cytryna szklanka białego wytrawnego wina szklanka śmietany 22 % 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku łyżka suszonego estragony sól biały pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć, obwiązać nicią, formując ładny kształt. Cytrynę umyć, cienko obrać skórkę i wycisnąć sok. Mięso natrzeć estragonem, pieprzem oraz czosnkiem roztartymi z solą. Skropić…
Cielęcina
Pieczona szynka cielęca z jabłkami
by Beata • • 0 Comments
Składniki: 60 dag szyki 4 jabłka łyżka cukru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki śmietany 5 dag masła 1 szkl. wina jabłkowego cebula sól pieprz Sposób wykonania: Szynkę oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć ja na połowie rozgrzanego masła. W między czasie na reszcie masła zeszklić posiekaną cebulkę. Następnie szynkę przełożyć do brytfanny, obłożyć…