Składniki: • 30 dag wątroby cielęcej • 2 łyżki mąki • 2 łyżki oleju • łyżka masła • puszka moreli w syropie • 4 łyżki soku jabłkowego lub białego wina • łyżeczka ziaren zielonego pieprzu • łyżeczka mąki • kilka liści kapusty pekińskiej • sól Sposób przyrządzenia: Morele osączyć, syrop zachować. Owoce pokroić na cząstki.…
Tag: przepis na cielęcinę
Cielęcina
Cielęcina marynowana na inny sposób, czyli „seefisch”
by marek • • 0 Comments
Rozkroić wzdłuż ćwiartkę cielęciny, wyjąć wszystkie kości, ubić pałką i namoczyć na 24 godziny w słodkim mleku. Po wyjęciu posolić, posmarować łyżką masła utartego z czterema obranymi z ości i usiekanymi sardelami, wycisnąć sok z jednej cytryny, zwinąć ciasno i obwiązać szpagatem. Osobno ugotować l ½ litra smaku z jarzyn, cebuli, korzeni, trochę kwiatu muszkatołowego…
Cielęcina
Pieczeń cielęca
by Eljot • • 1 Comment
Składniki: • udziec cielęcy (4 – 4,5 kg) • 5 dag soli • gałka muszkatołowa • macierzanka • 1 cytryna • 25 dag słoniny • ocet • masło • 2 dag śmietany Sposób przyrządzenia: Aby pieczeń cielęca i w ogóle cielęcina była smaczna, musi pochodzić z cielaka najmniej 4 tygodnie mającego, a nie więcej niż…
Cielęcina
Zrazy cielęce zwijane po polsku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 50 dag cielęciny bez kości, 2 dag mąki, tłuszcz, 150 ml śmietany, 5 dag bułki czerstwej, 8 dag cebuli, 1 łyżka tartej bułki, 2 dag rodzynków, zielenina, 1 żółtko, sól, pieprz do smaku. Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, zdjąć błonę, pokroić ukośnie na 4 porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty. Cebulę obrać, opłukać,…
Cielęcina
Ozorek cielęcy w jarzynach
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 2 sprawione ozory cielęce • 3 pory • 5 marchewek • 4 rzepy • 4 ziemniaki • 2 łodygi selera • cebula • goździk Sos: • żółtko • łyżka ostrej musztardy • 3/4 szklanki oliwy • cebula • ząbek czosnku • 4 fleciki anchois • łyżka kaparów • łyżeczka soku z cytryny •…