Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na cielęcinę

Gicz cielęca w kapuście

Składniki: • 1 gicz cielęca (około 2 kg z kością) • 1,5 kg ziemniaków • 40 dag kiszonej kapusty • 2 jabłka • 2 jajka • 2 czubatych łyżek mąki • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 pęczek natki pietruszki • 4 łyżki piwa • 1 łyżka oleju • 2 ząbki czosnku • 2 listki…

Forszmak na gorąco lub na zimno

Robi się z resztek pieczonej lub surowej cielęciny. Pieczoną obraną z kości cielęcinę przepuścić przez maszynkę, lub kilo surowej pokrajać w kawałki i dusić na maśle z cebulą podlewając rosołem aż będzie zupełnie miękka. Cztery bułki namoczone w mleku wycisnąć dobrze, obrać ze skóry i z ości cztery śledzie holenderskie wprzód wymoczone w wodzie, 3…

Zraziki cielęce z nadzieniem polskim

Składniki: • 1 kg cielęcina (część kotletowa wycięta z górki) • sól • tłuszcz do smażenia nadzienie: • 2 dag tartej bułki • 3 dag masła • 1 jajko • siekany koperek Sposób przyrządzenia: Przygotować nadzienie. Masło utrzeć z żółtkiem, wsypać tartą bułkę, koperek, szczyptę soli, ubić pianę z białka i wymieszać razem. Mięso oddzielić…

Sznycle cielęce z cytryną

Składniki: • 8 cienkich sznycli cielęcych • 2 cytryny (dobrze umyte) • 3 łyżki oleju • 1/8 l białego wina • 2 łyżki masła • melisa • świeżo zmielony pieprz • sól Sposób przyrządzenia: Sznycle skropić sokiem z 1/2 cytryny. Rozgrzać olej na patelni i smażyć sznycle 2 – 3 minuty na kolor złotobrązowy. Sznycle…

Forszmak

Składniki: • 45 dag pieczeni cielęcej • 1 śledź • 6 ziemniaków • 12 dag masła • 2 dag mąki • kilka łyżek bulionu • 4 dag śmietany • 1 cebula, • 2 jaja • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Resztki pieczeni cielęcej posiekać na maszynce, na funt tej masy wziąć jednego dobrego śledzia (ulika) wymoczonego,…