Składniki: • 80 dag cielęciny bez kości • 15 dag boczku wędzonego w cienkich plastrach • 2 ząbki czosnku • kilka gałązek rozmarynu • niewielka cytryna • 2 łyżki masła • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cytrynę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę, a z miąższu wycisnąć sok. Ząbki czosnku rozkroić, natrzeć nimi mięso, potem oprószyć je solą,…
Tag: przepis na cielęcinę
Cielęcina
Pieczeń cielęca marynowana na zimno
by marek • • 0 Comments
Wyjąć kości z pieczeni cielęcej i namoczyć ją w mleku postawiwszy w zimnem miejscu. Po dwóch dniach wyjąć ją z mleka, zalać przygotowanym lekkim rosołem z korzeniami i cebulą i zostawić 2-4 dni. Przed użyciem dodać do tego rosołu dużo jarzyn, posolić go i ugotować w nim cielęcinę, zwinąwszy ją ciasno i obwiązawszy szpagatem. Gdy…
Cielęcina
Pieczeń cielęca z cytryną
by marek • • 1 Comment
Tłustą białą ćwiartkę cielęciny sparzyć posolić, skropić cytryną i upiec w piecu. Trzy łyżki tartej bułki zasmażyć na maśle, wcisnąć do niej sok z całej cytryny i wymieszać z garścią zielonej siekanej pietruszki, przed podaniem pieczeń ładnie pokrajać, przekładać smarując cienko farszem z bułki, złożyć napowrót w całości na kości, z wierzchu posypać suto bułką,…
Cielęcina
Wątróbka a la Nelson
by marek • • 2 komentarze
Wymoczoną w mleku lub serwatce wątróbkę obciągnąć z błony i pokrajać w plastry na palec grube. Kilkanaście kartofli obgotować i pokrajać w ćwiartki, pokrajać kilka szampionów w talarki i poddusić w maśle, a jedną cebulę uszatkować drobno i położyć na boku, na rozpalonym maśle, aby się powoli zrumieniła na żółty kolor. Wątróbkę trochę opieprzyć i…
Cielęcina
Zraziki paryskie
by marek • • 0 Comments
Pokrajać podłużne zrazy z pieczeni cielęcej, rozbić lekko, posolić, obsypać mąką i obrumienić na rozpalonym maśle. Osobno ugotować kilka pieczarek pokrajanych w plasterki. Gdy zrazy są obrumienione, ułożyć je w rynce, oprószyć jeszcze raz mąką, wlać pieczarki z sosem, w którym się gotowały, dodać pół szklanki tęgiego bulionu, kieliszek madery i dusić razem jeszcze przez…