Składniki: • 70 dag pieczonej lub gotowanej cielęciny • 2,5 szklanki bulionu – może być z kostki • 2 pomarańcze • 1/2 strąka zielonej papryki • 1/2 strąka czerwonej papryki • 4 łyżeczki żelatyny • garść rodzynków • kilka gałązek natki pietruszki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a gdy…
Tag: przepis na cielęcinę
Cielęcina
Cielęcina z nerką
by Migdal • • 0 Comments
Składniki: • 1,5 kg nerkówki cielęcej wraz z nerką • 5 dag słoniny • 1 bułka czerstwa • mleko • 2 jaja • mała cebula • 1,7 dag tartej bułki • łyżka śmietany • sól Sposób przyrządzenia: Nerkę odkroić, wypłukać kilkakrotnie w wodzie, równocześnie wyciskając.Nerkę z tłuszczem udusić na patelni, a potem drobno posiekać. Bułkę…
Cielęcina
Ragout z cielęciny
by marek • • 0 Comments
Z francuskiego ciasta zrobić rant, a na wierzch na przykrycie i ubranie zrobić drobne ósemki. Kawałek pozostałej pieczeni cielęcej pokrajać w kostkę, ugotować pół główki cielęcej, ze skórką, tak samo ozorek i móżdżek i pokrajać w paski. Osobno ugotować na wiosnę trochę pokrajanych szparagów, jeśli w innej porze to kalafior podzielony na cząstki i kilka…
Cielęcina
Kotlety z mózgu cielęcego
by Dana • • 0 Comments
Składniki: • 0,5 kg mózgu cielęcego • łyżka octu • sól • 2 jaja • 2 dag tartej bułki • 5 dag masła Sposób przyrządzenia: Kotleciki z móżdżku cielęcego służą do okładania różnych jarzyn. Mózg moczyć godzinę, wyłożyć na surowo, bo łatwiej żyłki zdjąć, nalać wodą osoloną, do której wlać trzeba łyżkę octu. Zagotować dobrze…
Cielęcina
Nadziewane sznycelki cielęce
by Dana • • 0 Comments
Składniki: • 6 sznycli cielęcych • jajko • 30 dag pieczarek • łyżka masła • 4 cebule • czerstwa kajzerka • mała cukinia • 4 marchewki • 6 listków laurowych • 2 łyżki oleju • łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego • skórka z 1/2cytryny • 4 łyżki wina czerwonego • 1/2 szklanki bulionu wołowego • sól,…