Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na cielęcinę

Cielęcina w pomarańczowej galarecie

Składniki: •  70 dag pieczonej lub gotowanej cielęciny •  2,5 szklanki bulionu – może być z kostki •  2 pomarańcze •  1/2 strąka zielonej papryki •  1/2 strąka czerwonej papryki •  4 łyżeczki żelatyny •  garść rodzynków •  kilka gałązek natki pietruszki •  sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a gdy…

Cielęcina z nerką

Składniki: •  1,5 kg nerkówki cielęcej wraz z nerką •  5 dag słoniny •  1 bułka czerstwa •  mleko •  2 jaja •  mała cebula •  1,7 dag tartej bułki •  łyżka śmietany •  sól Sposób przyrządzenia: Nerkę odkroić, wypłukać kilkakrotnie w wodzie, równocześnie wyciskając.Nerkę z tłuszczem udusić na patelni, a potem drobno posiekać. Bułkę…

Ragout z cielęciny

Z francuskiego ciasta zrobić rant, a na wierzch na przykrycie i ubranie zrobić drobne ósemki. Kawałek pozostałej pieczeni cielęcej pokrajać w kostkę, ugotować pół główki cielęcej, ze skórką, tak samo ozorek i móżdżek i pokrajać w paski. Osobno ugotować na wiosnę trochę pokrajanych szparagów, jeśli w innej porze to kalafior podzielony na cząstki i kilka…

Kotlety z mózgu cielęcego

Składniki: • 0,5 kg mózgu cielęcego • łyżka octu • sól • 2 jaja • 2 dag tartej bułki • 5 dag masła Sposób przyrządzenia: Kotleciki z móżdżku cielęcego służą do okładania różnych jarzyn. Mózg moczyć godzinę, wyłożyć na surowo, bo łatwiej żyłki zdjąć, nalać wodą osoloną, do której wlać trzeba łyżkę octu. Zagotować dobrze…

Nadziewane sznycelki cielęce

Składniki: • 6 sznycli cielęcych • jajko • 30 dag pieczarek • łyżka masła • 4 cebule • czerstwa kajzerka • mała cukinia • 4 marchewki • 6 listków laurowych • 2 łyżki oleju • łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego • skórka z 1/2cytryny • 4 łyżki wina czerwonego • 1/2 szklanki bulionu wołowego • sól,…