Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z mózgu cielęcego

Składniki:


• 0,5 kg mózgu cielęcego
• łyżka octu
• sól
• 2 jaja
• 2 dag tartej bułki
• 5 dag masła

Sposób przyrządzenia:
Kotleciki z móżdżku cielęcego służą do okładania różnych jarzyn. Mózg moczyć godzinę, wyłożyć na surowo, bo łatwiej żyłki zdjąć, nalać wodą osoloną, do której wlać trzeba łyżkę octu. Zagotować dobrze raz, odcedzić, pokrajać na płaskie kawałki, nadając formę okrągłą, maczać w rozbitym jajku, posypać bułką tartą i smażyć na klarownym maśle na obie strony, aż się zarumienią.  Co bardzo szybko być powinno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *