Składniki: • 0,5 kg mózgu cielęcego • łyżka octu • sól • 2 jaja • 2 dag tartej bułki • 5 dag masła Sposób przyrządzenia: Kotleciki z móżdżku cielęcego służą do okładania różnych jarzyn. Mózg moczyć godzinę, wyłożyć na surowo, bo łatwiej żyłki zdjąć, nalać wodą osoloną, do której wlać trzeba łyżkę octu. Zagotować dobrze…
Tag: mózg cielęcy
Sosy
Sos mózgowy
by marek • • 0 Comments
Pół mózgu wołowego lub cały cielęcy, obgotować w słonej wodzie z cebulą, korzeniami i sokiem z cytryny. Gdy przestygnie, wyjąć z wody i pokrajać w kostkę zrobić białą zasmażkę z łyżki masła i mąki, rozprowadzić rosołem, zalać kwaterką kwaśnej śmietany, posolić, wcisnąć soku z cytryny do smaku, dać trochę skórki cytrynowej otartej na tarce i…