Składniki:
• 1 gicz cielęca (około 2 kg z kością)
• 1,5 kg ziemniaków
• 40 dag kiszonej kapusty
• 2 jabłka
• 2 jajka
• 2 czubatych łyżek mąki
• 1 szklanka soku jabłkowego
• 1 pęczek natki pietruszki
• 4 łyżki piwa
• 1 łyżka oleju
• 2 ząbki czosnku
• 2 listki laurowe
• 2 goździki
• 2 ziarna ziela angielskiego
• sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Obrać czosnek, drobno posiekać.Umyć i osuszyć mięso.Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem, posmarować olejem. Ułożyć na blasze piekarnika. Piec około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC. W trakcie pieczenia posmarować piwem. Włożyć do garnka kiszoną kapustę, wlać szklankę soku jabłkowego. Wrzucić listki laurowe, goździki i ziele angielskie.
Dusić przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem.Umyć jabłka, pokroić na ćwiartki.Usunąć środki i pokroić na cząstki.Na 10 minut przed końcem duszenia dodać do kapusty.Doprawić solą i pieprzem.Ziemniaki umyć. Połowę ugotować w mundurkach, obrać, ostudzić a następnie zemleć.Resztę cienko obrać, zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć.Połączyć z gotowanymi ziemniakami, wbić jaja, osolić.
Umyć natkę pietruszki, osuszyć, drobno posiekać.Dodać do masy kartoflanej, zagnieść ciasto.Formować w mące kulki.Ugotować 1 kluskę na próbę. Jeśli ciasto będzie za za rzadkie, dodać 3 – 4 łyżki mąki pszennej lub 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotować 5 – 8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową na sitko, przelać gorącą wodą. Wyjąć kapustę na półmisek, ułożyć mięso. Pyzy podawać w osobnym naczyniu (można polać je stopionym tłuszczem).