Składniki:
• 1 kg wołowiny (krótki, gruby kawałek)
• kieliszek czystej wódki
• łyżeczka majeranku
• 4 – 5 goździków
• 5 – 6 ziarenek ziela angielskiego
• listek laurowy
• łyżeczka masła
• łyżeczka smalcu
• sól
marynata
• 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
• sok z połowy cytryny
• 2 cebule
• 10 ziarenek ziela angielskiego
• 10 ziarenek pieprzu
• 2 listki laurowe
Sposób przyrządzenia:
Zagotować marynatę. Mięso mocno wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym lub szklanym garnku, zalać przestudzoną marynatą, zostawić na 3 – 4 dni w chłodnym miejscu. Codziennie przewracać na drugą stronę, aby się równo marynowało. Wyjęte z marynaty mięso opłukać, osuszyć ściereczką, natrzeć solą.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, zrumienić mięso ze wszystkich stron, posypać majerankiem, dodać przyprawy korzenne, skropić wódką, podlać 2 – 3 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Często skrapiać przecedzoną marynatą. Sztufadę podawać na zimno, pokrajaną w cienkie plastry, z korniszonami, marynowanymi grzybkami i ostrymi sosami.
2 comments for “Sztufada”