Składniki:
• 2 sprawione ozory cielęce
• 3 pory
• 5 marchewek
• 4 rzepy
• 4 ziemniaki
• 2 łodygi selera
• cebula
• goździk
Sos:
• żółtko
• łyżka ostrej musztardy
• 3/4 szklanki oliwy
• cebula
• ząbek czosnku
• 4 fleciki anchois
• łyżka kaparów
• łyżeczka soku z cytryny
• łyżeczka siekanego szczypiorku
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, wbić w nią goździk.
Jeden por oczyścić. Cebulę i por razem z ozorami włożyć do garnka, zalać wodą, wsypać nieco soli i pieprzu.
Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Pozostałe warzywa obrać, oczyścić, opłukać, pokroić na duże kawałki.
Włożyć do wywaru, gotować jeszcze 30 minut. Sos: żółtko utrzeć ze szczyptą soli i pieprzu oraz musztardą.
Następnie powoli dodawać oliwę, cały czas ucierając.
Czosnek obrać, posiekać wraz z cebulą, anchois, natką i kaparami (najlepiej w malakserze), wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Ozory osączyć, ściągnąć skórę, pokroić w plastry.
Wraz z warzywami ułożyć na talerzach, skropić z bulionem i posypać szczypiorkiem.
Podawać z sosem.