Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka pieczona

Składniki:


• 1 surowa szynka wieprzowa ze skórą
• cebula
• 50 dag małych cebulek
• 1 kg jabłek (szara reneta, boiken)
• 1 marchewka
• 1 szklanka białego półsłodkiego wina
• 2 łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki margaryny
• 2 łyżki oleju
• 1,5 łyżeczki miodu
• kawałek cynamonu
• 30 goździków
• 1 łyżka cukru
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso osuszyć, oprószyć pieprzem oraz solą, skórę naciąć w kratkę i posmarować olejem.
W nacięcia skóry wbić goździki.
Szynkę umieścić na ruszcie nad brytfanną, skórą do dołu.
Do brytfanny wlać 1 szklankę gorącej wody i piec szynkę około 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC.
Marchewkę oczyścić i pokroić na kawałki.
Cebulę obrać, przekroić na cztery części.
W połowie pieczenia mięso obrócić, do brytfanny włożyć warzywa, mięso polać sosem wytworzonym podczas pieczenia, a w brytfannie uzupełnić wodę.
Upieczoną szynkę zdjąć z rusztu i przechować w ciepłym miejscu.
Sos przecedzić, dopełnić gorącą wodą do objętości 3 szklanek i zagotować.
Mąkę rozprowadzić wodą, wlać do sosu, mieszając, doprawić solą oraz pieprzem i ponownie zagotować.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na cząstki.
Wino zagotować z cukrem i cynamonem, włożyć jabłka i gotować 15 minut, a następnie wyjąć.
Rozgrzać margarynę z miodem, dodać do niej obrane cebulki, oprószyć solą i mieszając, zrumienić.
Szynkę pokroić na plastry, obłożyć na półmisku cząstkami jabłek oraz cebulkami.
Podawać na gorąco z kluskami śląskimi lub kopytkami oraz surówką z czerwonej kapusty.
Sos podać osobno w sosjerce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *