Składniki:
-
- 10 dkg białej małej fasoli
- 1 winne jabłko
- 1 łyżka ziarna sezamowego
- łyżka ziarna sezamowego
- szczypta otartej skórki cytryny
- sól, pieprz do smaku
Składniki: ½ kg wędzonych śledzi 2 duże kwaśne jabłka cytryna 1 por / biała część/ 1 marchewka ½ główki sałaty lodowej paczek zielonego koperku Sposób przyrządzenia: Śledzie oczyścić i pokroić na kawałki grubości około 2 cm. Jedno jabłko umyć, pokroić wraz ze skórką na ćwiartki i ponacinać wierzchy. Drugie jabłko pokroić w ósemki. Marchewkę umyć,…
Składniki: 20 średnich ziemniaków 20 plasterków wędzonego boczku 3 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, każdy owinąć plastrem boczku. Ułożyć na wysmarowanej blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C i piec około 85 minut. Podawać zaraz po przyrządzeniu, z dodatkiem ulubionej sezonowej surówki.
Składniki: 12 suszonych śliwek ½ opakowania sera feta 12 plasterków wędzonego boczku 12 liści sałaty lodowej Sposób przyrządzenia: Śliwki namoczyć na około 30 minut w szklance wody, osączyć. Ser feta pokroić w kostkę. Każdą ze śliwek wraz z kostką sera zawinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczkami. Koreczki z fetą podawać na liściach sałaty.
Składniki: ½ opakowania sera feta 8 jajek 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku pęczek świeżego szczypiorku Sposób przyrządzenia: W miseczce rozmącić jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masło roztopić na patelni, wlać jajka. Mieszając , usmażyć jajecznicę. Ser osączyć, pokroić w kostkę, dodać do jajecznicy tuż przed zdjęciem z patelni, na talerzu posypać…