Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przekąska

Kalarepa z twarożkiem i ziołami

Składniki: 1 kg kalarepy 25 dkg tłustego twarożku 1 szklanka osolonej wody 2 żółtka ½ szklanki ulubionych ziół Sposób przyrządzenia: Kalarepę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem i gotować około 15 minut, po czym osączyć. Twarożek rozetrzeć z żółtkami, dodać kalarepę i posiekane zioła, kilka minut ogrzewać i od razu podawać. Dobrze smakuje…

Miseczki z mortadeli z jajkiem

Składniki: 8 plastrów mortadeli szerokości  około 1,5 cm 8 jajek 2 łyżki margaryny 8 liści sałaty lodowej pęczek  szczypiorku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Plastry mortadeli  obrane ze skórki, położyć na rozgrzanym tłuszczu, gdy po podsmażeniu brzegi mortadeli się podniosą do góry, utworzą się miseczki, do każdej wbić po jajku, doprawić solą i pieprzem…

Bułeczki z niespodzianką w środku

Składniki: 4 bułki kajzerki 25 dkg pieczarek 4 jajka 1 duża cebula 20 dkg startego żółtego sera gouda masło sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Skroić wierzchy bułek i wydrążyć środki. Każdą bułkę wysmarować wewnątrz masłem. Grzyby oczyścić, cebulę obrać, posiekać i podsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem. W zagłębienia bułek włożyć  farsz, wbić…

Parówki w cieście

Składniki: 20 dkg mąki  4 jajka 2 szklanki mleka olej do smażenia 1 parówka na każdy naleśnik szczypta soli mrożony szpinak Sposób przyrządzenia: Szpinak ugotować w małej ilości wody, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek, zmieszać z mąka , szczyptą soli i mleka, dokładnie wymieszać, odstawić na pół godziny. Z białek ubić sztywną pianę, domieszać do…

Chlebek Pita z wędliną i warzywami z sosem majonezowym

Składniki: 4 chlebki pita 2 plastry gotowanej szynki 1 ogórek zielony 1 marchewka masło 2 plastry żółtego sera 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka keczupu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Marchewkę i ogórka obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w słupki. Majonez wymieszać z musztardą, keczupem i sokiem z cytryny. Chlebki skropić…