Składniki: garść suszonych owoców: śliwki, morele op sera pleśniowego garść orzechów nerkowca kilka plasterków suszonej szynki Sposób wykonania: Szynkę pokroić na 2 cm paski. Następnie każdy suszony owoc owinąć paskiem szynki i nadziewać je na szpikulce od szaszłyków. Przeplatając orzechami nerkowca oraz kosteczkami sera pleśniowego. Podawać od razu po przygotowaniu.
Tag: przekąska
Listy
Krakersy z sezamem
by Kacper Czechowski • • 0 Comments
Składniki: 150 g mąki 3 łyżki ziarenek sezamu skórka z cytryny 2 łyżki posiekanego tymianku ½ łyżeczki soli pieprz 2 łyżki masła 4 łyżki zimnej wody Sposób wykonania: Do mąki dodać skórkę z cytryny, 2 łyżki sezamu, sól, masło oraz kawałki masła. Całość dokładnie wymieszać, aby ciasto przypominało kruszonkę, wówczas stopniowo dolewać wodę i wyrabiać…
Listy
Nóżki wieprzowe w piwie
by Konrad Krzemiński • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wieprzowych nóżek, pociętych w poprzeczne kawałki sól, pieprz do smaku 1 duża cebula 4 dkg margaryny, lub smalcu ½ szklanki jasnego piwa Sposób wykonania: Nóżki wieprzowe dokładnie umyć, obsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać pokroić w grube plastry, usmażyć na tłuszczu, często podlewając sosem z pieczenia, przełożyć do nagrzanego…
Listy
Cebula smażona w głębokim oleju
by Alina Kaczmarczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 duże cebule 25 dkg żółtego sera gouda 4 jajka tłuszcz do smażenia szczypiorek sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić w plastry i zrumienić na tłuszczu. Gdy trochę przestygnie, starannie wymieszać z jajkami, startym żółtym serem i drobno posiekanym zielonym szczypiorkiem, tak aby powstała gęsta masa. Nabierać łyżką nieduże porcje, kłaść…
Listy
Suszona wołowina biwakowa
by Kasia Ptak • • 0 Comments
Składniki: 1, 5 kg steków z wołowiny Marynata: ¼ szklanki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcestershire ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ¼ łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka dymu wędzarniczego w płynie Sposób przyrządzenia: Steki mocno schłodzić co ułatwi nam pokrojenie go w paski o grubości około 3 mm. Składniki marynaty wymieszać, zalać nimi mięso…