Składniki:
- 1, 5 kg steków z wołowiny
Marynata:
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka dymu wędzarniczego w płynie
Sposób przyrządzenia:
Steki mocno schłodzić co ułatwi nam pokrojenie go w paski o grubości około 3 mm. Składniki marynaty wymieszać, zalać nimi mięso i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed suszeniem mięso osuszyć na ręczniku papierowym. Paski wołowiny ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni C przez 8 godzin. Podczas suszenia drzwi piekarnika pozostawiamy uchylone. Wysuszone mięso zestudzić. Przechowywać w słojach szklanych szczelnie zamknięte.