Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Suszona wołowina biwakowa

Składniki:

  • 1, 5 kg steków z wołowiny

Marynata:

  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka dymu wędzarniczego w płynie


Sposób przyrządzenia:

Steki mocno schłodzić co ułatwi nam pokrojenie go w paski o grubości około 3 mm. Składniki marynaty wymieszać, zalać nimi mięso i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed suszeniem mięso osuszyć na ręczniku papierowym. Paski wołowiny ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni C przez 8 godzin. Podczas suszenia drzwi piekarnika pozostawiamy uchylone. Wysuszone mięso zestudzić. Przechowywać w słojach szklanych szczelnie zamknięte.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *