Składniki:
- 1,5 kg steków wołowych
Marynata:
- ½ szklanki sosu sojowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- ½ łyżeczki soli czosnkowej
- ½ łyżeczki soli selerowej
- ½ łyżeczki peklo soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Steki mocno schłodzić co ułatwi nam pokrojenie go w paski o grubości około 3 mm. Składniki marynaty wymieszać, zalać nimi mięso i odstawić na 12 godzin do lodówki. Przed suszeniem mięso osuszyć na ręczniku papierowym. Paski wołowiny ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni C przez 5 godzin. Podczas suszenia drzwi piekarnika pozostawiamy uchylone. Wysuszone mięso zestudzić. Przechowywać w słojach szklanych szczelnie zamknięte.