Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Suszona wołowina o smaku czosnkowo selerowym

Składniki:

  • 1,5 kg steków wołowych

Marynata:

  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki soli czosnkowej
  • ½ łyżeczki soli selerowej
  • ½ łyżeczki peklo soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób przyrządzenia:
Steki mocno schłodzić co ułatwi nam pokrojenie go w paski o grubości około 3 mm. Składniki marynaty wymieszać, zalać nimi mięso i odstawić na 12 godzin do lodówki. Przed suszeniem mięso osuszyć na ręczniku papierowym. Paski wołowiny ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni C przez 5 godzin. Podczas suszenia drzwi piekarnika pozostawiamy uchylone. Wysuszone mięso zestudzić. Przechowywać w słojach szklanych szczelnie zamknięte.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *