Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Suszona wołowina pikantna

Składniki:

    • 1,5 kg steków wołowych

    Marynata:

    • ½ łyżeczki soli
    • 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
    • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
    • 1 łyżeczka glutaminianu sodu
    • ¼ szklanki sosu Worcestershire
    • ¼ szklanki sosu sojowego
    • sos Tabasco do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Steki mocno schłodzić co ułatwi nam pokrojenie go w paski o grubości około 3 mm. Składniki marynaty wymieszać, zalać nimi mięso i odstawić na 12 godzin do lodówki. Przed suszeniem mięso obsączyć z nadmiaru marynaty. Paski wołowiny ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 75 stopni C przez 5 godzin. Podczas suszenia drzwi piekarnika pozostawiamy uchylone. Wysuszone mięso zestudzić. Przechowywać w słojach szklanych szczelnie zamknięte.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *