Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przegrzebki

Przegrzebki ze słodkimi ziemniakami i melonem

Składniki: 2 duże słodkie ziemniaki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 3 łyżki dobrej tartej bułki ½ melona pociętego na drobne paseczki 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki majonezu sól, pieprz do smaku 1 małży przegrzebek sok z cytryny mieszanka sałat Sposób przyrządzenia: Słodkie ziemniaki dokładnie umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3…

Kebab z owoców morza pieczony na grillu

Składniki: 40 dkg oczyszczonych odwłoków dużych krewetek 30 dkg małży przegrzebek 20 dkg obsączonych kawałków ananasa konserwowanego Marynata: 2/3 szklanki sosu chili ¼ szklanki octu jabłkowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu Wochester 1 łyżeczka granulowanego czosnku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Umyte o osuszone owoce morza zalać przygotowaną…

Przegrzebki zapiekane

Składniki: 50 dkg przegrzebek 1 szklanka bulionu drobiowego ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ¼ szklanki śmietany kremowej 2 łyżki tartego sera parmezan 1 łyżka tartej bułki 2 łyżki posiekanej naci pietruszki Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy, dodać gałkę muszkatołową i pieprz,…

Przegrzebki po tajsku

Składniki: 10 świeżych lub mrożonych przegrzebek 1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 2 plastry imbiru sól, pieprz biały 2 łyżeczki ostrego sosu chili 2 łyżki oleju makaron sojowy Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany por, czosnek i imbir, chwilę smażyć mieszając. Dodać przegrzebki i smażyć razem 4 minuty (9 jeśli używamy…

Przegrzebki z grilla z salsą brzoskwiniową

Składniki: Przegrzebki: 50 dkg małży przegrzebek 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka posiekanego imbiru sól, pieprz Salsa: 2 obrane ze skórki, pokrojone w kostkę brzoskwinie (mogą być konserwowane) 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę 1 ostra papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę 1 łyżka soku z cytryny ¼ szklanki drobno posiekanej natki kolendry lub pietruszki…