Składniki:
Przegrzebki:
- 50 dkg małży przegrzebek
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- sól, pieprz
Salsa:
- 2 obrane ze skórki, pokrojone w kostkę brzoskwinie (mogą być konserwowane)
- 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę
- 1 ostra papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka soku z cytryny
- ¼ szklanki drobno posiekanej natki kolendry lub pietruszki
- ½ drobno pokrojonej czerwonej cebuli
- 30 dkg pokrojonego w kostkę miąższu ananasa (może być konserwowany)
Sposób przyrządzenia:
Składniki salsy dokładnie wymieszać. Małże dokładnie umyć i osuszyć. Nabijać po 5 na namoczone wcześniej w wodzie szpadki do szaszłyków. Oliwę wymieszać z rozmarynem i imbirem. Małże przyprawić solą i pieprzem, natrzeć oliwą z przyprawami, odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. Piec na mocno nagrzanym grillu po 2 minuty z każdej strony, nie dłużej. Podawać z salsą.