Składniki:
- 50 dkg uklei
- 1 drobno posiekana łodyga selera naciowego
- 2 posiekane młode cebulki
- 1 ząbek czosnku
- ulubione zioła
- kawałek kory cynamonowca
- 2 łyżki oliwy
- 3 szklanki octu 3 %
- mąka
- olej do głębokiego smażenia
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybki wypatroszyć, umyć, bardzo dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Ryby umieścić w misce, posypać obficie mąką, obtoczyć je w niej dokładnie, przełożyć na durszlak lub duże sito, potrząsać aby pozbyć się nadmiaru mąki. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodawać partiami uklejki, smażyć aż zaczną lekko się złocić, nie rumienić, wykładać na papierowy ręcznik kuchenny aby obsączyć je z nadmiaru oleju.
W międzyczasie w niedużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać seler i czosnek, smażyć kilka minut mieszając, przyprawić solą i pieprzem, dodać ocet, zioła, gotować powoli 3 minuty. Usmażone i obsączone rybki ułożyć w naczyniu szklanym, zalać schłodzoną marynatą, dodać cynamon i odstawić przykryte do lodówki na 2 doby. Pychota, polecam.