Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Uklejki po włosku

Składniki:

  • 50 dkg uklei
  • 1 drobno posiekana łodyga selera naciowego
  • 2 posiekane młode cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubione zioła
  • kawałek kory cynamonowca
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 szklanki octu 3 %
  • mąka
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Rybki wypatroszyć, umyć, bardzo dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Ryby umieścić w misce, posypać obficie mąką, obtoczyć je w niej dokładnie, przełożyć na durszlak lub duże sito, potrząsać aby pozbyć się nadmiaru mąki. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodawać partiami uklejki, smażyć aż zaczną lekko się złocić, nie rumienić, wykładać na papierowy ręcznik kuchenny aby obsączyć je z nadmiaru oleju.
W międzyczasie w niedużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać seler i czosnek, smażyć kilka minut mieszając, przyprawić solą i pieprzem, dodać ocet, zioła, gotować powoli 3 minuty. Usmażone i obsączone rybki ułożyć w naczyniu szklanym, zalać schłodzoną marynatą, dodać cynamon i odstawić przykryte do lodówki na 2 doby. Pychota, polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *