Składniki:
- 50 dkg przegrzebek
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- ¼ szklanki śmietany kremowej
- 2 łyżki tartego sera parmezan
- 1 łyżka tartej bułki
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy, dodać gałkę muszkatołową i pieprz, chwilę razem gotować. Dodać przegrzebki i powoli gotować 2 minuty, łyżką cedzakową wyjąć przegrzebki, odłożyć. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać śmietanę i ¼ szklanki bulionu w którym gotowały się małże, doprowadzić do wrzenia i mieszając gotować około 2 minuty, jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać bulionu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć obgotowane małże, zalać przygotowanym sosem, posypać tartym serem i bułką. Zapiec przez 4 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.