Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przegrzebki zapiekane

Składniki:

  • 50 dkg przegrzebek
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • ¼ szklanki śmietany kremowej
  • 2 łyżki tartego sera parmezan
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki

Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy, dodać gałkę muszkatołową i pieprz, chwilę razem gotować. Dodać przegrzebki i powoli gotować 2 minuty, łyżką cedzakową wyjąć przegrzebki, odłożyć. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać śmietanę i ¼ szklanki bulionu w którym gotowały się małże, doprowadzić do wrzenia i mieszając gotować około 2 minuty, jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać bulionu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć obgotowane małże, zalać przygotowanym sosem, posypać tartym serem i bułką. Zapiec przez 4 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *