Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: powidła

Powidła z berberysu

Składniki: 1,2 kg berberysu 1-1/2 kg cukru Sposób wykonania: Jagody dokładnie oczyścić po czym zalać niewielka ilością wody i ugotować. Następnie przetrzeć je przez sito po czym zasypać cukrem i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu aż zostanie 50% początkowej objętości. Powidła przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.

Piernik z powidłami z skórką pomarańczową

Składniki: koncentrat piernika masło bułka tarta 200 g powideł ze śliwek ¼ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze 100 g cukru 2 łyżki czekolady w proszku 3 łyżki mleka ¼ kostki masła kilka słodkich migdałów Sposób wykonania: Piernik przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec. Następnie…

Ciasteczka z powidłami

Składniki: 2 szkl. mąki 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 3 jajka 3 łyżki śmietany łyżka wina 1 szkl. powideł tłuszcz do smażenia sól Sposób wykonania:Masło posiekać z mąką po czym dodać jajko, 1 ½żółtka, śmietanę, wino, cukier oraz sól.Całość dokładnie zagnieść po czym rozwałkować.Następnie wstawić ciasto do lodówki na 2 godziny.Po tym czasie wyciąć…

Powidła ze śliwek

Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek 800 g cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Wydrylowane śliwki zalać ½ szkl., wody i je rozgotować. Następnie przetrzeć je przez sito i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia wsypać cukier, Całość wymieszać i przełożyć do słoików. Odstawić na 48 godzin gdy na wierzchu pojawi się skorupka, wówczas zakręcić…