Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: powidła

Kluchy z powidłami

Składniki: 1 kg mąki 5 dag drożdży szczypta soli 8 łyżek cukru 3 łyżki oleju 400 ml mleka 3 jajka kilka kropel aromatu cytrynowego powidła masło kakao Sposób wykonania: Drożdż pokruszyć po czym rozpuścić je w 4 łyżkach ciepłego mleka, wówczas dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok do…

Kaszka kukurydziana z owocami

Składniki 1 szkl. wody szczypta soli ½ łyżeczki cukru 3 łyżki kaszki kukurydzianej łyżeczka masła szczypta cynamonu banan łyżeczka powideł Sposób wykonania: Do wrzącej wody wsypać kaszę, doprawić do smaku solą, cukrem oraz cynamonem i trzymać na małym ogniu około 3 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać masło i dokładnie wymieszać. Przed podaniem…

Ciasto Eweliny

Składniki: 3 szkl. mąki kostka margaryny kisiel 4 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 słoiki powideł śliwkowych 1 szkl. cukru kakao Sposób wykonania: Margarynę posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka, 3 łyżki cukru oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wyrobić i podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić do…

Sos z powideł śliwkowych Adama

Składniki: ½ szkl. powideł śliwkowych mały kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1,5 szkl. bulionu 2 łyżki masła łyżka mąki szczypta soli ćwierć łyżeczki mielonych goździków ćwierć łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić bulionem po czym gotować nie przerywając mieszania do zgęstnienia, wówczas dodać powidła, wino, goździki oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać,…

Jasne powidła z malin

Składniki: 5 kg malin 3 kg cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Malin oczyścić po czym zmiażdżyć je drewnianym tłuczkiem i przetrzeć przez sito. Następnie wrzucić do emaliowanego garnka i zalać je wodą. Wsypać jeszcze cukier i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie przełożyć je do słoików i szczelnie zakręcić.