Składniki: 60 okrągłych biszkoptów cukier puder powidła 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki Sposób wykonania: Powidła rozsmarować na biszkoptach i składać po dwa lekko dociskając. Następnie czekoladę rozpuścić w śmietance podgrzewając na małym ogniu. Powstał polewą polać ciastka i obficie posypać cukrem pudrem.
Tag: powidła
Listy
Biszkopty kokosowe
by Sylwia Mitręga • • 0 Comments
Składniki: 40 okrągłych biszkopty wiórki kokosowe 2 szkl. powideł 3 łyżki aromatycznego soku owocowego ½ szkl. rodzynek 2 łyżeczki galaretki w proszku Sposób wykonania: Powidła podgrzać na małym ogniu z dodatkiem soku owocowego, wówczas dodać rodzynki i całość odkładnie wymieszać. Następnie zestawić z ognia i dodać galaretkę. Całość mieszać aż galaretką się rozpuści. Powstałe nadzienie…
Listy
Biszkopty z powidłami
by Marzena Strózik • • 0 Comments
Składniki: 60 okrągłych biszkoptów powidła 1 ½ szkl. cukru pudru 2 surowe białka 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej łyżeczka pomarańczówki Sposób wykonania: Połowę biszkoptów posmarować powidłami i przykryć je pozostałymi lekko dociskając. Następnie białka utrzeć razem z cukrem po czym dodać łyżeczkę alkoholu oraz skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Powstałym lukrem polać ciasteczka i poczekać…
Ciastka
Kuleczki biszkoptowe w polewie
by Jowita Białoń • • 0 Comments
Składniki: 50 dag biszkoptu 5 herbatników 1 łyżka powideł śliwkowych 3 łyżki mleka 4 łyżki kakao aromat rumowy pokruszone orzechy i migdały suszone owoce polewa czekoladowa wiórki koksowe Sposób wykonania: Herbatniki razem z biszkoptem pokruszyć po czym dodać do nich bakalie, powidła, aromat oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli składniki będą chciały się połączyć dodać…
Ciasta
Ciasto nadziewane powidłami
by Urzula Szabelska • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. mąki kostka margaryny czerwony kisiel 4 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 słoiki powideł śliwkowych 1 szkl.cukru kakao Sposób wykonania: Margarynę posiekać z mąką po czym dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz 3 łyżki cukru. Całość dokładnie zagnieść i podzielić na 2 porcje. Jedną wyłożyć na dnie blachy…