Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto nadziewane powidłami

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • kostka margaryny
  • czerwony kisiel
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 słoiki powideł śliwkowych
  • 1 szkl.cukru
  • kakao

    Sposób wykonania:

    1. Margarynę posiekać z mąką po czym dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz 3 łyżki cukru.
      Całość dokładnie zagnieść i podzielić na 2 porcje.
      Jedną wyłożyć na dnie blachy wysmarowanej tłuszczem.
      Posmarować ciasto powidłami i przykryć resztą ciasta wymieszanego z kako.
      Następnie białka ubić na sztywną piane z dodatkiem cukru i kisielu.
      Wylać ją na wierzch ciasta.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *