Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: powidła

Powidła z borówek

Składniki: 1 kg borowików 2 szkl. cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Oczyszczone borówki zalać niewielką ilością wody i je ugotować. Następnie gdy woda wyparuje dodać do nich cukier i smażyć na małym ogniu nie przerywając mieszania aż objętość zmniejszy się o 1/3. Gorące powidła przełożyć do słoików, odstawić do ostygnięcia po czym je zamknąć.

Powidła z borówek

Składniki:  1 kg borówek  2 szkl. cukru  1 szkl. wody   Sposób wykonania: Oczyszczone borówki zalać niewielką ilością wody i je ugotować. Następnie gdy woda wyparuje dodać do nich cukier i smażyć na małym ogniu nie przerywając mieszania aż objętość zmniejszy się o 1/3. Gorące powidła przełożyć do słoików, odstawić do ostygnięcia…

Piernik z powidłami Anny

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 słoik powideł lub dżemu śliwkowego
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • tłuszcz i bułka tarta do formy